Notranja svetila

Notranja svetila za različne prostore

Če prenavljate dom, je to zagotovo izvrstna priložnost za izražanje vašega stila ter za ustvarjanje prostora, kjer se boste odlično počutili. Svetila seveda pri tem niso nikakršna izjema. Še več: notranja svetila imajo izjemno pomembno vlogo pri oblikovanju prostorov. Poleg osvetlitve sobe dodajajo še dekorativni element in ustvarjajo prijetno vzdušje.

Notranji oblikovalci menijo, da ni enotne rešitve v povezavi z notranjimi svetili. To pomeni, da vam ne morejo ponuditi rešitve, ki bi bila primerna za čisto vsak prostor. Ko izbirate svetila za notranje prostore, morate med drugim obvezno pomisliti tudi na stil, funkcionalnost prostora, ne nazadnje tudi na vzdušje, ki ga bodo ustvarjala.

Notranje luči za manjše prostore

Ko manjši prostor opremljate z lučmi, je glavni poudarek na čistih linijah, na prostornosti pa tudi na prepoznavnosti. Za manjšo sobo so dobrodošla svetila, ki imajo minimalističen dizajn. Prav tako notranja svetila, ki so enostavno oblikovana in povsem nevtralnih barv.

Kako osvetliti prostor. Napake, pravila in osvetlitev v notranjem oblikovanju.

V določenih manjših notranjih sobah se lahko odlično obnesejo tudi luči z lesenimi detajli ali notranja svetila s skandinavskimi oblikami.

Razsvetljava za klasično zasnovan dom

Za klasično opremljene prostore so praviloma značilne precej bogate teksture, tradicionalni elementi pa tudi elegantne oblike. V takšni situaciji se priporoča, da izberete notranje svetilke z bogatimi podrobnostmi, kot so denimo lestenci.

Notranja svetila
Za klasično zasnovane domove so priporočljne notranje svetilke z obogatenimi podrobnostmi, kot so lestenci, ki dodajo eleganco prostoru

Razsvetljava za klasično opremljen dom morajo ustvarjati pridih elegance in toplino prostora. Klasičen kos pohištva, ki lahko izjemno popestri dom oziroma posamezni prostor, so na primer viseča svetila.

Viseče notranje luči v različnih možnostih

Viseča notranja svetila so na voljo v najrazličnejših velikostih, barvah, oblikah, z raznimi detajli pa tudi povsem brez njih. Če jih primerjamo z lestenci, so bistveno bolj dekorativne narave. Primerna pa so predvsem za prostore, kjer so stropi višji.

Notranja svetila
Izrazite svoj osebni stil z visečimi lestenci. Unikatna svetloba za unikaten dom.

Viseče luči so dobra izbira tudi za hodnike. Pred nakupom pa morate seveda vedeti zlasti namen osvetlitve in velikost osvetljevanja. Takšna notranja svetila je treba nameščati tako, da je svetloba kar se da lepo in enakomerno razporejena po vsej sobi. Pri izbiri visečih luči boste morali biti še toliko bolj pozorni, ker so takšna svetila lahko precej bolj opazna v prostoru.

Kakovostne luči za otroške sobe

Ko ste opremljali svoj dom, ste bili verjetno pri izbiri luči še posebej pozorni na tiste prostore, kjer se pogosto nahajate. Zanje ste morali še posebej dobro premisliti, kakšne vrste luči boste namestili na posamezne dele sobe. Med drugim ste večji poudarek zagotovo dajali kuhinji, dnevni sobi, kopalnici. Nikakor pa ne smemo pozabiti niti na spalnice, pri tem mislimo tudi na izbiro luči za otroške sobe.

Otroške luči že na prvi pogled delujejo povsem drugače v primerjavi z ostalimi svetili. Navadno so še bolj privlačnega videza in odeta v različne barvne odtenke, motive, vzorce. A sam izgled ni tako pomemben kot funkcionalnost, ki jo morajo nuditi otroška svetila.

Najbolj priljubljene vrste luči za otroške sobe

Otroške luči je treba tako kot druge vrste svetil za dom primerno porazdeliti po sobi. A najprej je treba seveda izbrati primerno vrsto. Na voljo so številni različni tipi, med drugim tudi LED otroški reflektor.

Če je otrok že starejši, se veliko nahaja v svoji sobi, hodi že v šolo in v svoji sobi opravlja najrazličnejše naloge in dejavnosti, potem je še toliko pomembneje, kakšne so otroške luči. Predvsem pa je pomembno, kam boste namestili izbrana otroška svetila.

Svetilke za pisalno mizo

Med najbolj priljubljena otroška svetila zagotovo sodijo tudi svetilke za pisalno mizo. Takšne otroške luči morajo imeti vrtljiv zglob, s pomočjo katerega lahko otrok zlahka nastavi smer svetlobe. Pomembno je tudi to, da žarnica ne sme segati čez sam rob svetila, da ne bi slepila otroka s svetlobo.

Če je vaš otrok desničar, bi morala otroška svetilka biti na levi strani. Za levičarje pa seveda na desni strani, da se s tem na učinkovit način otrok izogne senčenju. Priporoča se, da svetilka oddaja svetlobo z višine približno 30 centimetrov, pod kotom, ki znaša med 60 in 70 stopinjami.

Otroške lučke za nočne omarice

Svetilke za otroke za nočno omarice so v prvi vrsti namenjene za branje. Pomembno je torej, da so opremljene z vrtljivim zglobom, da se otrok po potrebi lahko prilagodi. Žarnica za otroška svetila ne sme slepiti. V nasprotnem primeru se bodo oči otroka zelo hitro utrudile. Velika prednost je tudi možnost nastavitve intenzivnosti osvetlitve. Ta omogoča uporabo luči tudi kot nočne lučke.