Hiša na vasi ali stanovanje v Ljubljani

S starim prijateljem sem se zapletla v zanimivo debato. Jaz kot vaško dekle in on kot mestni fant se nisva mogla strinjati o tem, kaj je bolje, ali živeti v mestu ali na vasi. Seveda ni enoznačnega odgovora na to vprašanje, saj je odvisno od želja in potreb posameznika ali družine. A kljub temu sva iskala neke ključne stvari zakaj je nekaj bolje od drugega. Najina debata se je precej razvnela, saj sva bila vsak na svojem bregu. Jaz sem seveda zagovarjala življenje na podeželju, v hiši, na svežem zraku, s poznanimi ljudmi okrog sebe in v okolici narave. Moj prijatelj pa je zagovarjal mestno življenje v blokovskem naselju, kjer imaš vse storitve od kulture do športa na dosegu roke. Šla sva celo tako daleč, da sva na list papirja napisala hiša na vasi vs. stanovanje Ljubljana. Vsak od naju je potem pisal razloge za življenje na vasi oziroma v mestu.

Razlogi za in proti

Za življenje na vasi so bili našteti predvsem razlogi, kot so: bivanje in gibanje v naravi, počasen ritem življenja, močnejša skupnost, mir in tišina, čistejše okolje – zrak, voda, zemlja. Pa tudi manj nevarnosti za otroke, možnost igranja zunaj brez nadzora in večje površine za bivanje, tako znotraj hiše kot tudi zunaj. Medtem pa je bilo v stolpcu stanovanje Ljubljana našteto: manj izgube časa z vožnjo, vse na dosegu roke, dostop do storitev ob vseh urah, manj potrebnega načrtovanja, ne potrebuješ avtomobila, pestra izbira prostočasnih dejavnosti itd.

Strinjala sva se, da se ne strinjava. Seveda ima vsak svoje razloge, ki so razumljivi, a teža posameznega razloga je pri vsakemu od naju različna. Njemu vse ugodnosti, ki so naštete v stolpcu stanovanje Ljubljana pretehtajo od mojih ugodnosti. Medtem pa zame velja obratno. Sama dajem večjo težo prednostim, ki jih prinaša življenje na vasi.

Možnost menjave za kakšen vikend

Strinjala pa sva se tudi, da bi nama občasno ustrezalo tudi če bi za kakšen dan ali vikend lahko zamenjala. Sama bi se odločila za kakšen vikend v Ljubljani, ko bi šla z dragim v kakšno dobro restavracijo, na kakšno predstavo ali v kino. Moj prijatelj pa bi zamenjal za kakšen vikend tišine in sprostitve v naravi.

Notranja svetila

Notranja svetila za različne prostore

Če prenavljate dom, je to zagotovo izvrstna priložnost za izražanje vašega stila ter za ustvarjanje prostora, kjer se boste odlično počutili. Svetila seveda pri tem niso nikakršna izjema. Še več: notranja svetila imajo izjemno pomembno vlogo pri oblikovanju prostorov. Poleg osvetlitve sobe dodajajo še dekorativni element in ustvarjajo prijetno vzdušje.